married

Daisypath Anniversary tickers

wrote

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, August 10, 2011

tips for account student (basic)

Bismillahirrahmanirrahim...

Cikgu ain nak share b3berapa fOrmula kPd daK2 accOunt!ng...
ckgu tahu...koRang buKan suke membaca kan? novel jek yang boleh kamu2 membaca...
kalau bab2 theOry........jauhhhh sekali.....
sbb kite giLer numB3r....ckgu taw...ckgu experienced .... (ceh..mcm da ade 15 taOn experienced jep) - but da ade 8 yrs la...from fOrm 4 lg.....bas!c accOunting da ade dalam oTak taw?


basic accOunting...


ALE aka ALI

A for - asset - harta benda yang hanya ada nilai , ia akan disusutnilaikan setiap taOn - depreciate
cth - kereta, bangunan, bank, cash!
L for liabiliti - hutang yang company tanggung
I or E - Equity/Ikutit Pemilik - modal/capital yang dibawak masuk / modal pusingan / paid up capital....

A - L = I faham? dan ingat!

And dalam accOunt ade 3 rePOrt yang utama :

1 . Trial Balance / Imbangan Duga
2. Profit & Loss / Akaun Untung Rugi / Penyata Pendapatan / Income Statement
3. Balance Sheet / Kunci Kira-kira

kesemuanya penting dan sebenarnye ada lagi report yang penting, tapi ni baSic yang Ckgu nak InfOrm! Ingat!

1. Kesemua Sekali akaun akan dipapar di atas imbangan duga.
2. Hanya belian/purchase, jualan/income/sale, closing stock/yang akan diambil dari no.3, dan jugak belanja/expenses.
3. Hanya Asset, Liabiliti & Equity yg trdapat dalam Kunci kira-kira.....
- Aset Tetap/Fixed Asset > kereta, bangunan.
- Aset Semasa/Current Asset > bank, cash, closing stock


kalau nak ingat ... ni formula yg cekGu guna..

CLAEPI - CL Current Liabiliti=Liabilit Semasa

under CL ni ade la laen2 selaen creditor/penghutang iaitu AE Accrued Expenses/Belanja Terakru* dan other income PI Prepaid Income/Pendapatan Terdahulu**

CAAIPE- CA Current Asset= Asset Semasa

under CA ni ade jugak la selaen bank/cash iaitu AI Accrued Income/Pendapatan terakru***
dan PE Prepaid Expenses/Belanja Terdahulu****


Korang mesti belajar yg cekGu tanda2 star tu kan? so cari..


lagi satu....debit side korang ingt ADE - ia bersamaan dengan A= Asset, D=Drawing & E=Expenses

Contoh A-Asset
Dr motor/Car
Cr supplier/bank/cash

Contoh D-Drawing/Ambilan
Dr Drawing (bos ambil duit dalam company)
Cr Bank/Cash

Contoh E-Expenses
Dr Phone Bill
Cr Bank/Supplier-TM

So Credit Side mstila yang berlawanan...Betul?
Lawan Asset = Liabiliti
Lawan Drawing = Modal
Lawan Expenses = Income

Contoh Liabiliti
Dr Cost /Expnses
Cr Supplier/Creditor/name penghutang

Contoh Modal
dr bank
cr modal

Contoh Income
Dr bank
Cr Income/name of client

so akaun ni korang wajib ingat satu side sahaja...pastu satu side lg musti yang berlawanan..

then buat latihan banyak....practices make perfect...


sape suke akaun angkat tangan macam cekGu...:)

Good Luck adek2...




No comments: